Naarder Nieuws 18-01-24
'Dit is een overwinning'
Gemeenteraad stelt kaders ‘Huibert’ niet vast; Woningstichting Naarden moet terug naar tekentafel
Op de publieke tribune zaten vorige week boze bewoners met spandoeken. Foto: Casper Bunschoten
Naarden 18 januari 2024
Jacqueline Roest
Dolblij is Swaan Barten, de voorzitter van Stichting Mooi Keverdijk Tuindorp. De gemeenteraad heeft de kaders voor het herbouwplan van de ruim honderd jaar oude woningen - huisnummers 51 tot en met 94 - aan de Huibert van Eijkenstraat in Naarden gisteravond niet vastgesteld. Sterker: Woningstichting Naarden (WSN) moet terug naar de tekentafel.
Swaan woont in de Huibert van Eijkenstraat en richtte de stichting op om tegengas te geven aan het sloopplan van WSN en om een monumentenstatus voor het behoud van de historische straat te kunnen aanvragen. Dat eerste lijkt nu gelukt, terwijl de monumentenstatus afgelopen november door het college definitief werd afgewezen.
Ook kwam de stichting - afgelopen december - met een alternatief plan waarbij het merendeel van de betreffende woningen behouden kan blijven én er meer sociale wooneenheden worden gecreëerd. Dat plan kreeg van WSN-directeur Lilian Verheul geen kans. “De afwijzing hebben we gemaakt puur naar aanleiding van de plannen die er nu liggen. De ruimtelijke kaders passen ook niet binnen dit plan”, vertelde Verheul vorige week aan de raadsleden.
‘We willen renovatie en het liefst alle woningen behouden’
Swaan over de vergadering van gisteravond: “Aan het eind van de avond kwam mevrouw Verheul naar me toe en zei: nou, we moeten maar eens een afspraak maken. Prima, maar wel eerst informeel met twee mensen van WSN en de bewonerscommissie erbij. Het vertrouwen moet eerst hersteld worden.” Overigens hoopt Barten dat er wel doorgepakt wordt. “We willen renovatie en het liefst alle woningen behouden.”
Nu de kaders niet zijn vastgesteld, valt het WSN-plan voorlopig in duigen. “Dit is niet waarop wij gehoopt hadden”, reageert Verheul, die begrijpt dat er aan het vertrouwen van de bewoners gewerkt moet worden. “Wij gaan nu in ieder geval zo snel mogelijk een afspraak maken met de bewoners om serieus te kijken naar het alternatieve bouwplan. Wij huren daarvoor een extern iemand in die onafhankelijk kan meekijken.” De directeur geeft toe dat de communicatie met de bewoners niet goed verlopen is. “Dat is duidelijk. We moeten een pas op de plaats maken en kijken hoe we met elkaar verder kunnen gaan, want we hebben elkaar wel nodig.” Ben je teleurgesteld? “Alles overziend besef ik heel goed dat dingen door elkaar gelopen zijn en dat iedereen een ander verwachtingspatroon van de uitkomst had.”
Onder druk?
Vorige week gaf je nog aan dat wanneer het sloopplan niet zou doorgaan dat verkopen van de woningen de enige optie was? Zette je hiermee bewust druk op de raad? “Nee, maar het geeft wel ons standpunt weer zoals wij het zien en om het probleem duidelijk te maken. Uiteindelijk ben ik als directeur van een woningcorporatie van mening dat een 2-onder-1-kapwoning op een kavel van driehonderd vierkante meter niet past in de portefeuille van een sociale huisvester. En het gros van de bewoners zit in een koude, tochtige woning en daar moeten we iets mee doen. Het is voor ons een heel groot dilemma. Nu moeten we daar meer tijd voor nemen om te kijken hoe we daar uitkomen.” Verheul geeft daarbij wel aan dat WSN dus een belangrijke volkshuisvestelijke opdracht heeft. “Wij moeten ervoor zorgen dat mensen met een kleine portemonnee in een passende woning worden gehuisvest. Het liefst zoveel mogelijk mensen.”
‘We wachten het nieuwe scenario graag af, voordat we de kaders voor een nieuw omgevingsplan vaststellen’
“We zijn heel blij dat WSN eindelijk heeft aangegeven een serieus alternatief uit te willen werken samen met de bewoners”, reageert Marieke Le Noble van Wij Gooise Meren. “Een goede balans tussen zoveel mogelijk renovatie van de historische huisjes en toevoegen van nieuwe betaalbare woningen zou wat ons betreft ideaal zijn. We wachten het nieuwe scenario graag af, voordat we de kaders voor een nieuw omgevingsplan vaststellen.” CDA-frontman Bas Veerman is blij dat de woningstichting haar kokervisie (”slopen en niks anders”) aan het loslaten is en dat er weer participatie aan de voorkant wordt gedaan. Veerman: “Ook werd duidelijk dat het huidige raadsvoorstel in de weg staat om het open gesprek te voeren, ook al is de wethouder (Hugo Bellaart, red.) van mening dat de kaders hiertoe al ruimte bieden. Wij zien dit anders en vinden de kaders nu niet voldoende ruimte bieden en dus hebben wij de agendacommissie geadviseerd om het raadsvoorstel voorlopig niet te agenderen zodat het gesprek tussen partijen zo constructief mogelijk kan plaatsvinden.”
Niek Hermsen (D66) deed vorige week de oproep om terug te gaan naar het begin en samen met de bewoners te gaan kijken wat mogelijk is. “Draagvlak voor dit soort ontwikkelingen vanaf de start is belangrijk. Het opleggen vanaf boven heeft tot een spreekwoordelijke ‘loopgraven’ geleid en dat leidt alleen maar tot verliezen. Een menselijk oog hebben voor wat het met bewoners doet om het gevoel te hebben dat hun thuis gesloopt gaat worden, heeft hier volledig ontbroken”, aldus Hermsen. “We willen dat het college de oogkleppen afzet en meer ‘out of the box’ naar oplossingen gaat kijken en de raad alternatieve opties (met minimale sloopplannen) voorlegt om de keuzemogelijkheden te verduidelijken”, zegt Max de Goede (PLEK). “Probeer ook op pro-actieve wijze naar de mooie alternatieve plannen van de inwoners te kijken, want deze zijn mijns inziens mogelijk nog steeds het ‘ei van Columbus’ in dit loopgravenconflict. Kortom: uiteraard terug naar de tekentafel, maar nu met z’n allen om een win-win situatie te kunnen bereiken.”
‘De participatie is tot nu toe een wassen neus geweest. De wereld verandert. In de herkansing dus’
De VVD vindt het goed dat er in het proces een stap terug wordt gedaan, meldt Niels de Jager desgevraagd. “De huidige situatie, zoals bleek tijdens de politieke avonden, was voor ons niet voldoende om nu tot een goed besluit te komen. Wat de grote winst is, is dat er een bereidheid lijkt te zijn om samen tot een oplossing te komen. De VVD hoopt nu dat de gesprekken tussen de Woningstichting Naarden en de bewoners met open vizier worden aangegaan, en dat er tot een breder gedragen plan gekomen kan worden.” Volgens Peter Schröder (Uw Partij) zou het fijn zijn als de woningbouw haar stuitende arrogantie opzij schuift en met de bewoners en omwonenden constructief en transparant de mogelijkheden gaat bespreken, daarbij uitlegt en toelicht en tot een gezamenlijk gedragen plan komt. “De participatie is tot nu toe een wassen neus geweest. De wereld verandert. In de herkansing dus”, aldus Schröder.
Ongelukkig participatieproces
De PvdA - in naam van Martijn Kahlman - laat weten het heel jammer te vinden dat zo’n mooie kans op het verbeteren van de sociale woningvoorraad lijkt te stranden op een ongelukkig gelopen participatieproces. “Wij roepen dan ook op een pas op de plaats te maken en een nieuwe start te maken, om zo via een nieuwe participatieronde alsnog te komen tot een goede oplossing, waarbij huidige en toekomstige bewoners van Gooise Meren gebaat zijn. De noodzaak van sloop van de bestaande woningen is vooralsnog onvoldoende aangetoond. Er dient nog in gezamenlijkheid nader naar de verschillende alternatieven te worden gekeken, om deze redenen vinden wij dat het huidige plan terug moet naar de tekentafel.”
Wethouder Hugo Bellaart ziet een positieve ontwikkeling en is blij dat de partijen uit de loopgraven zijn gekomen. “Er was vorige week toch een patstelling ontstaan. Het is goed nieuws dat Woningstichting Naarden een alternatief in meer detail wil gaan bekijken”, zegt hij. Want ook B&W - Bellaart spreekt namens het college - vinden het heel vervelend dat twee partijen tegenover elkaar staan die nauwelijks of niet met elkaar willen praten. “Die opening is nu geboden en beide partijen willen het gesprek aangaan.” Bellaart heeft aangeboden het participatieproces en de gesprekken actief te volgen. De raad zal - zodra ze daar aan toe is - deze kaderstelling met betrekking tot de Huibert van Eijkenstraat weer op de agenda laten zetten.