De Gooi & Eemlander 11-01-24
Sloop of verkoop Huibert van Eijkenstraat enige opties voor Woningstichting Naarden
Een groep bewoners was met spandoeken aanwezig in de raadszaal.© Foto Casper Bunschoten
Joyce Huibers
NAARDEN
Voor Woningstichting Naarden (WSN) is een andere optie dan het slopen van de ruim veertig sociale huurwoningen in de Huibert van Eijkenstraat niet bespreekbaar. Stemt de raad tegen het ruimtelijk plan, dan ziet WSN zich genoodzaakt de woningen te verkopen
Dat bleek tijdens de politieke avond. Raadsleden in Gooise Meren zitten duidelijk in hun maag met de voorgenomen sloop en nieuwbouw in de Naarder straat. Op de agenda stond eigenlijk het bespreken van de kaders die gesteld moeten worden aan het nieuwe ruimtelijk plan, maar daar kwamen de raadsleden niet aan toe.
Appartementen
WSN, eigenaar van de woningen, wil de ruim veertig 100 jaar oude woningen tussen de Geurt Schipperstraat en de Evert de Bruynstraat slopen en daar ongeveer 69 woningen voor terug bouwen. Deels in blokjes van drie huizen en deels in een appartementencomplex. De huidige bewoners zijn daar in overgrote meerderheid op tegen en lieten dit ook horen tijdens de vergadering. Zij willen renovatie.
Vrijwel alle partijen probeerden te zoeken naar een opening. Waarom is renovatie van oude sociale huurwoningen elders wel haalbaar en hier niet, wilden ze van WSN-directeur Lilian Verheul weten. En waarom is er niet geprobeerd om samen met de bewoners tot een goed plan te komen?
Gedateerd
Volgens Verheul is renovatie te duur. In 2017 kostte dat volgens onderzoek van de stichting al ruim een ton per woning. „Sindsdien zijn de bouwkosten gestegen en moeten woningen onder andere van het gas af.”
Maar die kosten zijn niet de enige reden. Renovatie gaat volgens Verheul niets veranderen aan de gedateerde indeling van de woningen en de relatief lage bouwhoogte. Ook zijn de grote tuinen bij de huizen voor veel nieuwe bewoners eerder een last dan een plezier. „Onze doelgroep heeft een kleine beurs en een grote tuin vergt onderhoud. We zien dat de meeste huurders daar geen zin in hebben.”
In de Huibert van Eijkenstraat hangen al heel lang protestspandoeken.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Meepraten
Volgens Verheul is op initiatief van WSN in 2017 een bewonerscommissie in het leven geroepen die van alle stappen in het proces op de hoogte is gebracht en mee heeft kunnen praten over de nieuwbouwplannen. „Daar zagen zij echter na een vergadering al vanaf.”
Fons Ruiters, die in de bewonerscommissie zit, gaf een andere lezing. „We zijn nooit echt gehoord. Onze mening, alternatieve oplossingen, daar is nooit iets mee gedaan. Mevrouw Verheul heeft alleen maar sloop in haar hoofd.”
Verkopen
Dat de woningstichting en de bewoners lijnrecht tegenover elkaar staan, gaf de politiek zichtbaar hoofdbrekens. VVD en CDA wilden daarom concreet van Verheul weten of een andere optie dan sloop nog bespreekbaar is voor WSN. Dat bleek niet het geval.
Daarop vroeg D66 wat WSN gaat doen mocht de raad niet instemmen met het nieuwe ruimtelijke plan. „Dan zien we ons waarschijnlijk genoodzaakt om de woningen te verkopen en te kijken op welke andere plek we kunnen investeren in sociale woningbouw”, aldus Verheul.