De Gooi & Eemlander 17-11-23

De Gooi & Eemlander

Sloop 42 sociale huurwoningen in Naarder straat dreigt, geen monumentenstatus gekregen: ‘Onbegrijpelijk’

Eerder voerden de bewoners van de straat al actie tegen de voorgenomen sloop.

NAARDEN

De 42 sociale huurwoningen in de meer dan honderd jaar oude Huibert van Eijkenstraat in Naarden krijgen geen monumentenstatus. Sloop van de huizen lijkt nu onafwendbaar.

Rens Muller

Vrijdag 17 november 2023 om 13:07

Woningstichting Naarden (WSN), eigenaar van de 42 huizen, heeft al lange tijd het plan de woningen te slopen voor nieuwbouw. Het is volgens de stichting niet rendabel om de woningen middels renovatie duurzaam te maken.

De bewoners van de huizen proberen al jaren hun woningen van de slopershamer te redden. Zij vinden dat hun huizen vanwege de historische waarde behouden moeten blijven. Het waren de eerste stenen huizen buiten de vesting.

Gemeentelijk monument

Het college van burgemeester en wethouders van Gooise Meren heeft nu besloten de sociale huurwoningen niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. Als reden wordt genoemd dat ’de waardering van de straat vooral ligt in de stedenbouwkundige opzet en de waarde van het ensemble als geheel.’ Volgens B&W zal ’de cultuurhistorische kwaliteit’ van de woningen ’beter afleesbaar worden’ bij herbouw dan bij renovatie.

Lees ook: Op ludieke wijze proberen bewoners van een Naardense straat hun honderdjarige huizen van de sloophamer te redden. Met trommels, sambaballen, vlaggen en borden roepen ze: ’slopen nee!!’

De bewoners van de Huibert van Eijkenstraat zijn ’geschokt’ door het besluit van de gemeente, zegt Hélène Swaan-Barten. Zij is voorzitter van Stichting Mooi Tuindorp Keverdijk (SMTK). SMTK heeft de voorbije jaren tal van acties gehouden om de huizen te behoeden voor de slopershamer. ,,Wij vinden het besluit van het college onbegrijpelijk en bezinnen ons nu op nadere stappen.”

Directeur Lilian Verheul van Woningstichting Naarden laat weten zo snel mogelijk met de bewoners van de Huibert van Eijkenstraat in gesprek te gaan. ,,Ik kan me voorstellen dat dit nieuws hard bij hen binnenkomt. Tegelijk heb ik een dubbel gevoel bij dit alles. Het besluit van de gemeente betekent ook goed nieuws voor woningzoekenden. Er is straks ruimte om weer woningen te bouwen.”

Herhuisvesting

De gemeente stuurt aan op passende herhuisvesting van de bewoners, en vraagt daarom WSN om een sociaal plan op te stellen voor onder andere de gang van zaken rond verhuizing, terugkeer en verhuiskostenvergoeding. De gemeente zal de woningstichting vragen om daartoe alle tot haar beschikking staande middelen in te zetten, zoals bijvoorbeeld (al dan niet tijdelijke) woningen in haar eigen voorraad, inclusief toewijzing van nieuw op te leveren woningen en de inzet van de mogelijkheid om terug te keren in de nieuwbouw, voor de bewoners die dat willen.